Wat besloot de raad 13 april
Bij het vaststellen van de agenda werd besloten om bestemmingsplan Noordenseweg 68 Nieuwkoop van de agenda af te halen omdat de eerder door de raad aan B&W gevraagde achtergrondinformatie ontbrak.
De gemeenteraad stelde de meeste agendapunten conform het door B&W voorgestelde besluit vast. Hieronder is een aantal agendapunten uit deze vergadering uitgelicht. Bij diverse agendapunten hebben partijen stemverklaringen afgegeven.
Wilt u weten wat er precies gezegd en besloten is kijk dan bij (live) uitzendingen gemeenteraad.
Duurzame opvang vluchtelingen in Hollands Midden
B&W stelde de raad onder andere voor om: (1) het uitgangspunt om in de regio Hollands Midden in eerste instantie 2.200 asielzoekers duurzaam (minimaal vijf jaar) op te vangen te onderschrijven, gebaseerd op het aan de Provinciale Regietafel Vluchtelingen Zuid-Holland (PRT) overeengekomen aantal van 10.000 op te vangen asielzoekers, (2) het aantal op te vangen asielzoekers binnen respectievelijk Holland Rijnland en Midden-Holland te verdelen over de betreffende gemeenten op basis van het aantal inwoners per gemeente, waarbij bij wederzijdse instemming tussen gemeenten de verdeling kan worden aangepast, (3) het onderzoeken van de mogelijkheden in hoeverre duurzame, grotere opvanglocaties een functie kunnen vervullen op het gebied van voorzieningen voor duurzame kleinschaligere opvanglocaties.
Het voorstel van B&W werd ongewijzigd vastgesteld, na hoofdelijke stemming op verzoek van SBN, met de stemmen van VVD, CDA, Natuurlijk Nieuwkoop, D66 en SGP-ChristenUnie (14 stemmen) vóór en de stemmen van SBN (5 stemmen) tegen.
Er werden twee moties (verzoeken aan B&W) ingediend; deze werden beiden verworpen.
Variaties hoogte energietoeslag 2023
B&W stelde de raad voor om te kiezen voor optie 3, waarbij de gemeente Nieuwkoop de door de Rijksoverheid geadviseerde doelgroep (huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum) en richtbedrag (€ 1.300 per huishouden) aanhoudt.
Het voorstel van B&W werd gewijzigd door het amendement (wijzigingsvoorstel) vastgesteld met de stemmen van SBN, CDA, Natuurlijk Nieuwkoop, D66 en SGP-ChristenUnie (15 stemmen) vóór en de stemmen van VVD (4 stemmen) tegen.
Onderzoek naar de mogelijkheden en randvoorwaarden voor flexwoningen
B&W stelt de raad onder andere voor om (1) de inhoud van het rapport (inclusief de bijlagen): Onderzoek naar de mogelijkheden en randvoorwaarden voor flexwoningen in de gemeente Nieuwkoop als uitgangspunt te laten dienen voor de realisatie van flexwoningen, (2) de doelgroepen voor flexwonen als volgt te verdelen: 35% voor jongeren tot 28 jaar; 40% voor (her)starters en andere woningzoekenden en 25% voor nieuwkomers met een verblijfsvergunning, (3) In te stemmen met de in het rapport beschreven selectieprocedure op basis waarvan het college een besluit neemt over locaties voor flexwoningen.
Het voorstel van B&W werd uitgebreid met twee amendementen (behouden inschrijftijd én de rol van de raad bij de locatiekeuze) unaniem (iedereen stemde vóór) vastgesteld. De ingediende motie (verzoek aan B&W) om de toekomstige bewoners van flexwoningen toe te voegen aan adviespanels werd aangenomen met de stemmen van VVD, CDA, Natuurlijk Nieuwkoop en D66 (13 stemmen) vóór en de stemmen van SBN en SGP-ChristenUnie (6 stemmen) tegen.